18 Oktober 2010

MARI MAIN KUTU.......

Kutu ?...............bukan kutu kepala tapi sejenis program simpan duit mengikut giliran.....kadang- kadang...bukan duit, boleh juga periuk nasi, alat elektrik dan macam-macam lagi. Dalam program ini tiada surat perjanjian peguam atau sebagainya, hanya janji ikhlas dan amanah sahaja diperlukan. The Collecter menulis artikel ini kerana kawan The Collector bertanya " amacam tahun depan main lagi tak kutu,...nak upgrade lagi ke....".The Collector senyum sahaja...." main kutu haram" jawab The Collector......" Hoi mana belajar ni main kutu haram,   mana ada ambik untung pun, riba pun tak ada. Kita tolong-menolong kawan-kawan" tingkah kawan The Collector." Engkau tak tahu ke,?, undang-undang Malaysia la....dah lama isu ni... " sambut The collector.


Mengikut Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.
“Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

“Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama,”  

The Collector masih ingat lagi, emak bermain kutu sejak tahun 70an lagi  dan sekarang  masih lagi bermain kutu. Katanya dah  'up grade'. Tak pernah ada masalahpun dan prinsip yang dipegang ialah amanah dan kerana Allah.  .Maknanya  penganjur yang ada kat kampung tu boleh dikenakan tindakan undang-undang yang sama, walaupun kutipannya  mungkin RM 30 sebulan..... masuk penjara le makcik- makcik kat sana  tu......

The Collector tak nak masuk penjara.....dek kerana main kutu..tak berbaloi..kita kena patuh pada undang-undang negara...  tapi   ambil duit faedah bank....boleh....Sambil berbisik kawan The Collector mengajak meneruskan  main kutu tahun hadapan..." Road Tax kereta mati bulan Februari 2011" katanya.The Collector hanya tersenyum..tanpa menyahut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan