15 Oktober 2010

MEE KARI -THE COLLECTOR STYLE

MEE KARI-THE COLLECTOR STYLE







Bahan-bahan (untuk kuah)
1. 1 kg ikan kembung (digoreng dan diambil isinya)
2. 1 bungkus(kecil) rempah kari ikan ( apa jenama pun boleh)
3. rempah tumis  ( bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga , daun kari)
4. 4 ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih ( ditumbuk).
5. 4 ketul tauhu ...dipotong dua dan digoreng
6. Santan ( anggaran  1 biji kelapa.
7. lada boh 2 sudu

BAHAN-BAHAN HISAN
1. telur rebus
2. sawi dicelur
3.lada potong
4. daun sup/bawang
5.bawang goreng
6. limau nipis
7. taugeh dicelur
8. sesedap rasa...boleh ditambah mengikut cita rasa...

CARA MEMBUATNYA
1. panaskan minyak(  3 sudu besar memadai)
2. tumiskan bahan 3 dan 4 hingga kuning
3. masukkan serbuk kari, lada boh dan sedikit  santan  dan kacau sehingga agak garing.
4. tambahkan isi ikan diikuti dengan santan.
5. masukkan tauhu goreng.
6. tambahkan garam mengikut rasa
7. kepekatan kuah adalah bergantung kepada cita rasa...lagi pekat lagi bagus.....

dah boleh di hidangkan........Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan