15 September 2010

MEE KUAH -THE COLLECTOR STYLE

                                                                  Mee Kuah Sempoi.....


Bahan-bahan  (Kuah)
1. 300g daging (direbus)
2. 200g(dikisar/tumbuk isinya)
3. 3sudu besar lada boh
4. 4 sudu besar pes tomato( dikisar dari buah tomato)
5. 4 ulas bawang besar (dikisar)
6. 4 ulas bawang putih (dimayang)
7. 4 biji kentang (direbus hingga lembut)

Cara menyediakan
1. Bawang putih dan  sedikit bawang besar yang dikisar ditumis.
2. Masukkan lada boh dan diikuti dengan pes tomato. Biarkan selama 5 minit sambil dikacau
3. Masukkan isi udang
4. Tambahkan air rebusan daging
5. Masukan kentang yang telah dilecek.
6. Tambah gula 1sudu teh dan garam secukup rasa
7. Masak hingga mendidih
Kepekatan kuah bergantung kepada cita rasa

Bahan hiasan
1. Daging (yang direbus) dipotong nipis
2. Telur rebus
3. Lada potong (hijau dan merah)
4. Sawi yang dicelur
5.Daun Bawang
6. Bawang goreng
7. Limau nipis pembangkit rasa...

Bersama-sama kita elakkan menggunakan bahan yang mengandungi pengawet dan MSG

2 ulasan:

  1. Mee Rebus...my feveret...kena try resepi ni..akunyer version lain sket jer..hang nyer nmpak senang n sedap...kalu hang yg masakkan lg sedap kot..ha ha ha

    BalasPadam
  2. ya la aku mmg tukang masak kat ghumah, more than 50% aku masak....nanti aku upload lagi resepi yang lain

    BalasPadam